Baza technologii


Logo wpisu System elektronicznego monitoringu parametrów procesów cieplnego utrwalania żywności

System elektronicznego monitoringu parametrów procesów cieplnego utrwalania żywności

Centralny Ośrodek Badawczo Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD Sp. z o.o.

Opis technologii / usługi

Możliwość monitoringu procesów cieplnego utrwalania konserw w oparciu o bieżącą wartość sterylizacyjną lub pasteryzacyjną naliczaną dla strefy krytycznej konserwy z wykorzystaniem opatentowanej metody lokalizacji czujnika temperatury w konserwie. Zapewnia to powtarzalność procesów oraz precyzyjne programowanie żądanych wartości sterylizacyjnych i pasteryzacyjnych, decydujących o gwarancji jakości i trwałości konserw. Modułowa budowa z kolorowym, dotykowym panelem wyświetlacza, zapewnia prostą obsługę oraz ekspozycję zadanych i chwilowych wartości parametrów procesów cieplnego utrwalania konserw, a także ich graficzną i tabelaryczną wizualizację oraz archiwizację i dokumentację. System zapewnia współpracę z dowolnym, uprawnionym komputerem sieci LAN, dzięki temu np. jest dodatkowo możliwa bieżąca kontrola w czasie rzeczywistym wszystkich trwających procesów przez służby nadzoru, a także kierownictwo firmy, na własnych komputerach. Jest również możliwość zdalnej (poprzez sieć Internet) diagnostyki i serwisowania systemu.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

- Ograniczenie zużycia energii cieplnej, dzięki możliwości optymalizacji parametrów sterowania procesami cieplnego utrwalania żywności. - Możliwość zwiększenia produkcji dzięki skróceniu jednostkowego czasu pracy urządzeń obróbki cieplnej (autoklawów). - Ograniczenie strat materiałów i surowców oraz odpadów poprodukcyjnych – np. zminimalizowanie bombaży biologicznych i mechanicznych. - Zachowanie standardów systemów jakości produkcji, w tym HACCP oraz zasad dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (GMP i GHP). - Wzrost zaufania konsumentów do produkowanych konserw –możliwość powtarzalnej produkcji jakościowej towarów - uzyskanie powtarzalności stopnia dogrzania i wyjałowienia konserw w kolejnych procesach. - Uzyskanie optymalnej wartości biologicznej przetworu (konserw) dla założonych warunków przechowywania (np. czas i temperatura) oraz odpowiednich właściwościach sensorycznych. - Oferowanie produktów (konserw) o gwarantowanym terminie przydatności do spożycia.

Zastosowanie rynkowe

Stały pomiar procesów cieplnego utrwalania konserw w oparciu o bieżącą wartość sterylizacyjną lub pasteryzacyjną naliczaną dla strefy krytycznej konserwy z wykorzystaniem metody lokalizacji czujnika temperatury. Zapewnia to powtarzalność procesów oraz precyzyjne programowanie żądanych wartości sterylizacyjnych i pasteryzacyjnych, decydujących o gwarancji jakości i trwałości konserw.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Centralny Ośrodek Badawczo Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD Sp. z o.o.

NIP: 5250008703

Adres www: http://www.cobrabid.pl

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Wynalazek
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Umowa produkcyjna (podwykonawstwo)

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"