Baza technologii

Szczep drożdżowy przeznaczony do biologicznej walidacji inhibitorów szlaku kwasu mewalonowego, sposób jego wytwarzania oraz jego zastosowanie
Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk
Opis technologii / usługi
Został skonstruowany szczep drożdżowy przeznaczony do biologicznej walidacji inhibitorów szlaku kwasu mewalonowego. Do komórek drożdżowych Saccharomyces cerevisiae typu BY, wklonowano ludzki gen kodujący dziką lub zmutowaną formę białka reduktazy 3-hydroksy-3-metyloglutarylo-koenzymu A (HMGR-CoA). Tak utworzone komórki drożdżowe traktowane są różnymi rodzajami statyn, lub nowymi związkami powodującymi zahamowanie syntezy cholesterolu. Badana jest toksyczność cząsteczek poprzez analizę przeżywalności komórek, określana jest wartość LD50 dla danych związków. Ponadto badana jest skuteczność związków poprzez określenie profilu lipidowego oraz ekspresji genów szlaku mewalonowego. Otrzymane analizy pozwalają na zbadanie: 1. Wpływu statyny/nowych cząsteczek na syntezę: a. lipidów komórkowych powstających w szlaku kwasu mewalonowego, którego końcowym produktem jest cholesterol - u ludzi, bądź ergosterol - u drożdży b. prekursorów sterolowych, również tych mogących przejmować funkcje cholesterolu (ergosterolu) 2. Zmian w syntezie klas lipidów niepowstających w szlaku kwasu mewalonowego takich jak: triglicerydy, fosfolipidy, sfingomieliny 3. Powstawania pochodnych statyn w komórce w procesie ich metabolizowania 4. Toksyczności związków na poziomie komórkowym
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Zaproponowany model umożliwia testowanie inhibitorów HMGR prowadzących do obniżenia poziomu cholesterolu. Model pozwala na szybki i tani skrining inhibitorów HMGR eliminujący substancje mniej skuteczne lub powodujące zbyt wiele niekorzystnych działań ubocznych.
Zastosowanie rynkowe
Zastosowanie w branży farmaceutycznej