Baza technologii
Szczep drożdży Saccharomyces cerevisiae AM1-d do zastosowania w produkcji 2-fenyloetanolu
Instytut Badań Stosowanych Politechniki Warszawskiej Sp. z o.o.
Opis technologii / usługi
Przedmiotem wynalazku jest nowy szczep drożdży Saccharomyces cerevisiae AM1-d produkujący 2-fenyloetanol z wydajnością 3,4 – 3,9 g na litr pożywki w warunkach hodowli okresowej w skali laboratoryjnej. Również przedmiotem wynalazku jest skład podłóż 4 i 8 wykorzystywanych jako pożywki do produkcji 2-fenyloetanolu przez szczep Saccharomyces cerevisiae AM1-d.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Niepatogenny szczep drożdżowy produkuje 2-fenyloetanol spełniający kryteria produktu naturalnego, którego koszty uzyskania są konkurencyjne do tradycyjnie pozyskiwanego związku z roślin. Ponadto biomasa drożdżowa będąca odpadem może być wykorzystana do innych technologii, np. biosorpcji uranu (równolegle opracowujemy taką technologię przy współpracy z Instytutem Chemii i Techniki Jądrowej w Warszawie). Na skalę przemysłową 2-fenyloetanol otrzymywany jest poprzez ekstrakcję z płatków róży lub na drodze syntezy chemicznej. Ponieważ ekstrakcja jest bardzo kosztowna, a synteza chemiczna tego związku generuje wiele toksycznych odpadów poszukuje się innych metod produkcji 2-PE.Wzrost wrażliwości społeczeństwa na problemy ekologiczne przyczynia się do wyboru przyjaznych dla środowiska metod produkcji związków zapachowych, co stanowi impuls do rozwoju rynku aromatów pochodzenia biotechnologicznego. Na chwilę obecną nie znana jest nam firma produkująca 2-fenyloetanol w Europie, czy w USA, a na całym świecie roąnie zapotrzebowanie na ten produkt.
Zastosowanie rynkowe
Produkcja naturalnego 2-fenyloetanolu na drodze mikrobiologicznej konwersji substratu L-fenyloalaniny.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: Instytut Badań Stosowanych Politechniki Warszawskiej Sp. z o.o.
NIP: 7010360620