Baza technologii


Logo wpisu Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i  zdrowotne w jednostce chorobowej nadciśnienie

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej nadciśnienie

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii / usługi

Technologie przedstawione w ofercie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na umiarkowane nadciśnienie tętnicze oraz współistniejące schorzenia. Głównym celem wykorzystania opracowanych receptur jest zwiększenie statusu antyoksydacyjnego organizmu poprzez zastosowanie fragmentów roślin bogatych w bioflawonoidy oraz inne składniki biologicznie aktywne. Głównymi składnikami nowych produktów były nasiona bobu poddane obróbce fermentacyjnej, sok aronii, sok buraka i ekstrakt liści pokrzywy. Potencjalnie pozytywny wpływ części opracowanych technologii produktów lub o podobnej zawartości składnika aktywnego na zdrowie konsumentów został potwierdzony w badaniach na pacjentach, prowadzonych w ramach projektu „Bioaktywna Żywność”. W skład pakietu technologii wchodzą: Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie, Technologia produkcji ciastek ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie, Technologia produkcji kisielu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie, Technologia produkcji makaronu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie, Technologia produkcji soku owocowo-warzywnego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie, Technologia produkcji zupy brokułowej ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nadciśnienie. Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Opracowane technologie produktów żywnościowych stanowią przede wszystkim uzupełnienie diety konsumentów, mogą jednak także stanowić element dietoterapii opartej wyłącznie na opracowanych recepturach. Technologie będące przedmiotem oferty obejmują różne grupy produktów stanowiących dania, w tym: wyroby piekarnicze, przekąski, dania obiadowe oraz desery i napoje warzywno-owocowe. Ponadto poszczególne produkty mogą stanowić bazę do samodzielnego komponowania posiłków według własnych pomysłów konsumenta (np.: makaron, chleb chrupki, zupa). Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Zastosowanie rynkowe

Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby posiadają prawa własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"