Baza technologii


Logo wpisu Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i  zdrowotne w jednostce chorobowej nieswoiste zapalenie jelit

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej nieswoiste zapalenie jelit

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii / usługi

Technologie produktów przedstawione w ofercie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na nieswoiste stany zapalne jelit oraz współistniejące schorzenia, głównie anemia. Głównym celem wykorzystania opracowanych receptur jest ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie stanów zapalnych jelit, regulacja gospodarki żelazem oraz poprawa statusu antyoksydacyjnego organizmu poprzez zastosowanie fragmentów roślin bogatych w bioflawonoidy i inne składniki biologicznie aktywne. Jako główne składniki aktywne nowych produktów zaproponowano kiełki sojowe wzbogacone w żelazo oraz sok z ziemniaka. Potencjalnie pozytywny wpływ opracowanych produktów na zdrowie konsumenta został potwierdzony w badaniach na pacjentach, prowadzonych w ramach projektu „Bioaktywna Żywność”. W skład pakietu technologii wchodzą: Technologia produkcji koncentratów deserów ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit, Technologia produkcji chleba bezglutenowego dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit, Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit, Technologia przygotowania ferrytyny do stosowania w żywności funkcjonalnej*, Technologia produkcji makaronu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit, Technologia produkcji parówek ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit, Technologia produkcji pasztetu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit, Technologia produkcji soku z ziemniaka do stosowania w żywności funkcjonalnej*, Technologia produkcji wafli ryżowych ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit, Technologia produkcji zupy krem drobiowej ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit. * W przypadku nabycia licencji na technologie zawierające składnik bioaktywny: ferrytynę lub sok z ziemniaka zaleca się dodatkowo nabycie licencji na ten składnik bioaktywny. Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Opracowane technologie produktów żywnościowych stanowią przede wszystkim uzupełnienie diety konsumentów, mogą jednak także stanowić element dietoterapii opartej wyłącznie na opracowanych recepturach. Technologie będące przedmiotem oferty obejmują różne grupy produktów stanowiących dania, w tym: wyroby piekarnicze, przekąski, dania obiadowe oraz desery i napoje. Ponadto poszczególne produkty mogą stanowić bazę do samodzielnego komponowania posiłków według własnych pomysłów konsumenta (np.: chleb, makaron, parówki, pasztet, zupa). Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Zastosowanie rynkowe

Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby posiadają prawa własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 12 maja 2021 16:52

Wróć na stronę "Bazy"