Baza technologii


Logo wpisu Wegetariańskie kulki do deserów i sposób wytwarzania wegetariańskich kulek

Wegetariańskie kulki do deserów i sposób wytwarzania wegetariańskich kulek

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii / usługi

Przedmiotem technologii jest sposób wytwarzania wegetariańskich kulek z dodatkiem miąższu dyni jadalnej wzbogaconego w jony wapnia o wysokiej biodostępności. Opracowany wynalazek pozwolił na wzbogacenie tradycyjnego produktu w proszek dyniowy i jony wapnia oraz inulinę z cykorii jako prebiotyku wspomagającego mikrobiotę jelit. Wspomaga także żywienie w chorobach związanych z niedoborem wapnia w diecie. Wegetariańskie kulki zaliczane są do grupy produktowej o wysokiej zawartości prebiotyku i przeciwutleniaczy rekomendowanych w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Co więcej, tapioka jest produktem nie posiadającym smaku ani zapachu oraz jest produktem bezglutenowym. Wegetariańskie kulki skrobiowe zawierają od 7-18% wagowych rozdrobnionych, suszonych i wzbogaconych w wapń i inulinę cząstek dyni oraz konwencjonalne składniki spożywcze w postaci co najmniej skrobi i proszku owocowego, cukru co najmniej trzcinowego, co najmniej jednego rodzaju aromatu owocowego oraz wody. Sposób wytwarzania wegetariańskich kulek do deserów polega na tym, że do skrobi z manioku z cukrem, aromatem i wodą dodaje się dodatek 7-18% wagowych rozdrobnionego liofilizatu z dyni wzbogaconej w inulinę i jony wapnia. Następnie uzyskaną mieszaninę ogrzewa się do uzyskania gładkiej jednolitej masy, z której formuje się kulki i podgrzewa 4 min. w wodzie o temp. 55-60°C, które po ochłodzeniu i opakowaniu przechowuje się w temperaturze (-18°C) do momentu użycia.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Opracowany produkt w postaci kulek wegetariańskich może stanowić składnik wielu produktów, w tym m.in. napojów i deserów, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń

Zastosowanie rynkowe

Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia, która wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Poznań, woj. wielkopolskie

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

TRL 7

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 24 lutego 2023 11:24

Wróć na stronę "Bazy"