Baza technologii

Wegetariańskie kulki do deserów i sposób wytwarzania wegetariańskich kulek
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii
Przedmiotem technologii jest sposób wytwarzania wegetariańskich kulek z dodatkiem miąższu dyni jadalnej wzbogaconego w jony wapnia o wysokiej biodostępności. Opracowany wynalazek pozwolił na wzbogacenie tradycyjnego produktu w proszek dyniowy i jony wapnia oraz inulinę z cykorii jako prebiotyku wspomagającego mikrobiotę jelit. Wspomaga także żywienie w chorobach związanych z niedoborem wapnia w diecie. Wegetariańskie kulki zaliczane są do grupy produktowej o wysokiej zawartości prebiotyku i przeciwutleniaczy rekomendowanych w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Co więcej, tapioka jest produktem nie posiadającym smaku ani zapachu oraz jest produktem bezglutenowym. Wegetariańskie kulki skrobiowe zawierają od 7-18% wagowych rozdrobnionych, suszonych i wzbogaconych w wapń i inulinę cząstek dyni oraz konwencjonalne składniki spożywcze w postaci co najmniej skrobi i proszku owocowego, cukru co najmniej trzcinowego, co najmniej jednego rodzaju aromatu owocowego oraz wody. Sposób wytwarzania wegetariańskich kulek do deserów polega na tym, że do skrobi z manioku z cukrem, aromatem i wodą dodaje się dodatek 7-18% wagowych rozdrobnionego liofilizatu z dyni wzbogaconej w inulinę i jony wapnia. Następnie uzyskaną mieszaninę ogrzewa się do uzyskania gładkiej jednolitej masy, z której formuje się kulki i podgrzewa 4 min. w wodzie o temp. 55-60°C, które po ochłodzeniu i opakowaniu przechowuje się w temperaturze (-18°C) do momentu użycia.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Opracowany produkt w postaci kulek wegetariańskich może stanowić składnik wielu produktów, w tym m.in. napojów i deserów, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń
Zastosowanie rynkowe
Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia, która wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska