Baza technologii


Logo wpisu Zupa warzywna z dodatkiem miąższu dyni jadalnej wzbogaconego w jony wapnia

Zupa warzywna z dodatkiem miąższu dyni jadalnej wzbogaconego w jony wapnia

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii / usługi

Przedmiotem technologii jest zupa warzywna oraz sposób wytwarzania zupy z dodatkiem miąższu dyni jadalnej. Zupa warzywna została wytworzona przy zastosowaniu procesu odwadniania osmotycznego z wykorzystaniem związków wapnia oraz substancji osmotycznej w postaci inuliny. Proces ten pozwolił na uzyskanie produktu spożywczego wzbogaconego w jony wapnia oraz inulinę zaliczaną do prebiotyków wspomagających mikrobiotę jelit człowieka. Zastosowanie dyni naturalnie bogatej w przeciwutleniacze oraz inne związki o wysokiej aktywności biologicznej oraz dodatkowo wzbogaconej w jony wapnia i inulinę pozwala zaliczyć zupę warzywną do produktów rekomendowanych przy niedoborach składników mineralnych, w tym w profilaktyce i leczeniu chorób kości (osteoporozy).

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Linia produktowa żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy.

Zastosowanie rynkowe

Zastosowanie w branży spożywczej i gastronomicznej.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Poznań, woj. wielkopolskie

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

TRL 5

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 15 marca 2023 12:37

Wróć na stronę "Bazy"