Baza technologii

Zupa warzywna z dodatkiem miąższu dyni jadalnej wzbogaconego w jony wapnia
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii / usługi
Przedmiotem technologii jest zupa warzywna oraz sposób wytwarzania zupy z dodatkiem miąższu dyni jadalnej. Zupa warzywna została wytworzona przy zastosowaniu procesu odwadniania osmotycznego z wykorzystaniem związków wapnia oraz substancji osmotycznej w postaci inuliny. Proces ten pozwolił na uzyskanie produktu spożywczego wzbogaconego w jony wapnia oraz inulinę zaliczaną do prebiotyków wspomagających mikrobiotę jelit człowieka. Zastosowanie dyni naturalnie bogatej w przeciwutleniacze oraz inne związki o wysokiej aktywności biologicznej oraz dodatkowo wzbogaconej w jony wapnia i inulinę pozwala zaliczyć zupę warzywną do produktów rekomendowanych przy niedoborach składników mineralnych, w tym w profilaktyce i leczeniu chorób kości (osteoporozy).
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Linia produktowa żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy.
Zastosowanie rynkowe
Zastosowanie w branży spożywczej i gastronomicznej.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska